Displazia colului uterin (starea precanceroasă): ce prezintă această boală, cauzele dezvoltării, stadiile, influenţa asupra sarcinii, tratamentul

2 400 de pagini de informaţie utilă
60 000 cititori în fiecare lună

Displazia colului uterin (starea precanceroasă): ce prezintă această boală, cauzele dezvoltării, stadiile, influenţa asupra sarcinii, tratamentul

 1. Ce este displazia?
 2. Cauzele dezvoltării displaziei
 3. Analizele şi investigaţiile utilizare în depistarea displaziei
 4. Stadiile (severitatea) displaziei de col uterin
 5. Simptomele şi semnele displaziei cervicale
 6. Displazia şi sarcina
 7. Tratamentul displaziei colului uterin
Dacă credeți că acest articol ar putea fi util cuiva dintre prietenii sau apropiații Dvs., distribuiți-l în rețeaua socială preferată sau prin email.
1

Ce este displazia?

Displazia este o schimbare în structura şi funcţionarea celulelor din mucoasa colului uterin, care poate conduce la dezvoltarea cancerului colului uterin. Din aceste considerente, displazia, adesea, este numită stare precanceroasă. Termenul de stare precanceroasă (sau modificări precanceroase) ar trebui să fie înţeles nu în sensul că cancerul deja există sau este pe cale să apară ci în sensul că, timp de câţiva ani, fără tratament, este posibilă degenerarea displaziei în cancer.

Displazia de severitate variabilă este relativ rară şi se întâlneşte la aproximativ 1-2 din 1000 de femei cu vârsta de până la 35 de ani.

Displazia nu este acelaşi lucru ca şi ectropionul (eroziunea) colului uterin (Vezi Ce este eroziunea colului uterin?).

Cauzele dezvoltării displaziei

Cauza principală a displaziei colului uterin este infecţia cu tipuri oncogene de papillomavirus uman (HPV). Din cele aproximativ 100 de variante ale acestui virus, cunoscute în prezent, displazie şi cancer de col uterin pot provoca doar viruşii de tipurile 16, 18, ​​31, 33, 45, 51, 52, 56, 58 şi 59. Descrierea detaliată a simptomelor, a metodelor de diagnostic şi a metodelor de tratament al infecţiei cu papillomavirus uman este prezentată în articolul HPV şi condiloamele acuminate.

Doar 5-10% dintre toate cazurile de displazie nu sunt asociate cu virusul papilloma uman.

Analizele şi investigaţiile utilizare în depistarea displaziei

Pentru a detecta displazia de col uterin, se utilizează următoarele investigaţii medicale:

2

Frotiul citologic (test Papanicolau)

Această analiză, în scopul de a preveni cancerul de col uterin, este recomandată pentru toate femeile cu vârsta de peste 21 de ani. Descrierea detaliată a modului de efectuare a frotiului citologic, cum să vă pregătiţi pentru examen, cât de des trebuie să-l faceţi şi ce ar putea însemna rezultatele lui le puteţi găsi în articolul Frotiul citologic.

Colposcopia şi biopsia

Această investigaţie se realizează în cazurile în care frotiul citologic detectează modificări suspecte în ţesuturile colului uterin. O descriere detaliată a modului de efectuare a colposcopiei, cum să vă pregătiţi pentru examen, şi ce ar putea însemna rezultatele ei, le găsiţi în articolul Colposcopia şi biopsia colului uterin.

În ciuda faptului că principalul motiv pentru dezvoltarea displaziei este virusul papilloma uman, unii experţi străini, în scopul detectării displaziei, nu recomandă să efectuaţi analize suplimentare (cum ar fi PCR) pentru a detecta virusul (mai ales având vârsta sub 30 ani). Stabilirea exactă a tipului de virus (care poate fi destul de costisitoare) nu dă niciun avantaj în tratamentul sau în monitorizarea bolii.

Stadiile (severitatea) displaziei de col uterin

Stadiile displaziei colului uterin se stabilesc în dependenţă de adâncimea pătrunderii în ţesuturile cervixului a celulelor modificate.


Stadiile (gradele de severitate) displaziei de col uterin

Displazia de gradul 1
(displazia uşoară, CIN I)

Celulele modificate ocupă doar o treime din grosimea mucoasei colului uterin.
În 70-90% din cazuri, displazia de gradul 1 dispare de la sine, fără niciun tratament.

Displazia de gradul 2 (displazia moderată, CIN II)

Celulele modificate ocupă două treimi din grosimea mucoasei colului uterin.
Displazia de gradul 2 dispare fără tratament în aproximativ jumătate din cazuri. Aproximativ la una din cinci femei displazia de gradul 2 trece în displazia de gradul 3 şi, la 5 din 100 de femei, ea se transformă în cancer de col uterin.

Displazia de gradul 3
(displazia severă, CIN III, cancerul neinvaziv de col uterin)

Celulele modificate ocupă întreaga grosime a mucoasei colului uterin.
Displazia de gradul 3 dispare de la sine în aproximativ 50% din cazuri. În celelalte 50% din cazuri, displazia de gradul 3 se transformă în cancerul colului uterin.

3

Simptomele şi semnele displaziei cervicale

Displazia colului uterin se poate manifesta prin următoarele simptome şi semne:

 1. Eliminări vaginale sangvinolente sau maro, care apar după actul sexual (Vezi Cauzele sângerărilor vaginale)
 2. Dureri în timpul actului sexual (vezi Durerile în timpul sau după contactul sexual).
 3. Dureri prelungite, cu senzaţie de tragere în abdomen (vezi Durerile abdominale la femei).

Displazia şi sarcina

În cazul depistării displaziei de col uterin în timpul sarcinii, medicii, de regulă, decid să amâne tratamentul pentru perioada de după naştere. Toate metodele de tratare a displaziei (diferite tipuri de cauterizare), cunoscute actualmente, sunt contraindicate în timpul sarcinii.

Displazia (suportată în trecut sau activă) nu reduce capacitatea unei femei de a concepe şi a naşte un copil sănătos.

Tratamentul displaziei la femeile nulipare (care nu au născut niciodată) se efectuează prin cauterizarea cu laser, cu unde radio sau cu azot lichid. Aceste tratamente nu rănesc colul uterin şi nu perturbă capacitatea de concepere sau de naştere în viitor.

4

Tratamentul displaziei colului uterin

Tactica tratamentului displaziei cervicale depinde de gradul de severitate a acesteia, de vârsta femeii şi de starea generală a sănătăţii ei.

Datorită faptului că displazia de gradul 1, de multe ori, dispare fără tratament, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să nu efectuaţi niciun tratament, dar să reveniţi, în câteva luni, pentru o re-examinare şi pentru investigaţii.

Displazia de gradul 2 şi 3 necesită un tratament special sub formă de cauterizare.

Cauterizarea displaziei se utilizează în scopul distrugerii zonelor ţesuturilor anormale, ceea ce conduce la înlocuirea lor cu ţesuturile normale. Cauterizarea, de regulă, se efectuează în mod ambulatoriu, adică, pentru a efectua această procedură nu este nevoie să vă internaţi în spital.

Cauterizarea nu este o procedură foarte dureroasă. Dacă este necesar, medicul poate utiliza metode de anestezie, care minimizează durerea în timpul procedurii.

În prezent, sunt disponibile următoarele metode de cauterizare ale displaziei:

Criodistrucţia (crioterapia, congelarea cu azot lichid)

Criodistrucţia este o modalitate foarte eficientă de cauterizare a displaziei colului uterin. Criodistrucţia nu lasă cicatrice şi, prin urmare, poate fi utilizată pentru tratamentul displaziei la femeile care nu au născut niciodată sau la femeile care planifică naşterea unui copil în viitor.

Coagularea cu laser (cauterizarea cu laser)

Cauterizarea cu laser, ca şi crioterapia, nu lasă cicatrice şi nu deformează colul uterin, prin urmare, această procedură poate fi utilizată pentru tratamentul displaziei la femeile care doresc o sarcină în viitor.

5

Electrocoagularea (diatermocoagularea, cauterizarea displaziei de col uterin cu utilizarea curentului electric)

Electrocoagularea permite arderea profundă a ţesuturilor anormale şi, prin urmare, poate provoca formarea cicatricilor pe colul uterin. Din acest motiv, electrocoagularea nu ar trebui să fie utilizată în tratamentul displaziei de col uterin la femeile care planifică naşterea unui copil în viitor.

Cauterizarea cu frecvenţe radio

Cauterizarea cu radiofrecvenţă a displaziei de col uterin, precum şi cauterizarea cu crioterapie şi cu laser, nu lasă cicatrice pe colul uterin.

Care tratament este mai eficient? Ce procedură să alegeţi?

Alegerea finală a metodei de cauterizare depinde de mai mulţi factori: echipamentul clinicii, starea generală a femeii (dimensiunile displaziei), capacitatea pacientului de a plăti pentru operaţie.

Înainte de a începe tratamentul întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră:

 • Ce metode de tratament sunt disponibile la clinica în care sunteţi tratat?
 • Care este costul fiecărui tip de tratament şi care sunt posibilele complicaţii?
 • Dacă este dureroasă procedura respectivă.
 • Informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă planificaţi naşterea unui copil în viitor.
6

Recomandări pentru perioada de după cauterizarea displaziei

În termen de 2-3 săptămâni de la cauterizarea displaziei poate apărea o scurgere vaginală uşoară, sângeroasă, sau sub formă de mucus. De asemenea, sunt posibile dureri uşoare în zona perineului sau în partea de jos a abdomenului. De regulă, aceste simptome dispar repede şi nu necesită niciun tratament special. În cazul durerilor severe, puteţi administra analgezice (de exemplu, 1 comprimat de Ibuprofen).

În decurs de 5-6 săptămâni după cauterizarea displaziei (de regulă, în această perioadă se produce vindecarea deplină a plăgii) nu se permite:

 • Să aveţi contacte sexuale.
 • Să utilizaţi tampoane vaginale (puteţi utiliza doar absorbante simple).
 • Să aplicaţi spălături vaginale. Vezi şi Prin ce sunt periculoase spălăturile vaginale?
 • Să faceţi baie, să mergeţi la saună sau la baia cu aburi (puteţi lua un duş).
 • Să faceţi muncă fizică grea sau exerciţii fizice intensive.
 • Să administraţi medicamente pe bază de acid acetilsalicilic (de exemplu, aspirina).

 

Adresaţi-vă neapărat medicul dumneavoastră dacă, după cauterizarea displaziei, aveţi sângerări vaginale severe, febră, frisoane sau dureri abdominale severe.

 

O vizită repetată la ginecolog pentru a verifica eficacitatea tratamentului poate fi planificată peste câteva săptămâni sau câteva luni.

7

Tratarea displaziei cu medicamentele care stimulează imunitatea

Datorită faptului că principala cauză a displaziei de col uterin este virusul papiloma uman, unii medici recomandă realizarea tratamentului cu preparatele care stimulează activitatea sistemului imunitar. Cu toate acestea, asemenea tratament poate fi foarte costisitor şi ineficient. În momentul de faţă, nu există medicamente cu adevărat eficiente, care ar permite eliminarea complet a virusului HPV din organismul unei persoane infectate (vezi Tratamentul HPV).

Tratamentul displaziei cu remedii populare

Utilizarea remediilor naturiste în tratamentul displaziei colului uterin nu este de dorit din mai multe motive:

 • Marea majoritate a tratamentelor populare ale displaziei presupune utilizarea spălăturilor vaginale sau introducerea în vagin a tampoanelor înmuiate în infuzii medicinale, ceea ce poate doar exacerba starea de sănătate a femeii şi poate conduce la complicaţii periculoase.
 • În momentul de faţă, nu există niciun tratament popular al displaziei colului uterin, cu eficacitatea şi siguranţa dovedite, care ar permite eliminarea infecţiei şi a părţilor modificate ale ţesuturilor colului uterin care pot provoca cancerul.
 • Eficacitatea imaginară a unor remedii populare poate fi explicat prin faptul că, în unele cazuri, displazia dispare de la sine, fără niciun tratament (vezi mai sus Etapele displaziei colului uterin).
Recomandăm să citiţi şi articolul Explicaţia detaliată a cancerului colului uterin.
8

 

Pentru a imprima sau salva articolul în format PDF, folosiţi butoanele de mai jos:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpage PDF

Dacă credeţi că acest articol ar putea fi util cuiva dintre prietenii sau apropiaţii Dvs., distribuiţi-l în reţeaua preferată sau prin email.